Kinetoterapia, aliat de baza in tratarea autismului

autism_kinetoterapie

Copiii, care sufera de autism sau tulburări de spectru autist (TSA), sunt caracterizati de anumite neajunsuri ce afectează interacțiunea socială, comunicarea și flexibilitatea gândirii. Tratamentul copiilor cu TSA trebuie să fie multidisciplinar, personalizat și permanent de-a lungul ciclului lor de viata, revizuit și monitorizat constant pentru a favoriza deplina dezvoltare a potențialului lor, integrarea socială și calitatea vieții acestor persoane.

Specialistii de la Centrul de Recuperare Bucurestii Noi atrag atentia asupra kinetoterapiei, ca aliat de baza in tratarea copiilor, care sufera de autism.

Deși există posibilități terapeutice multiple, obiectivele trebuie să fie întotdeauna aceleași: reducerea la minimum a principalelor caracteristici ale tulburărilor din spectrul autismului și a neajunsurilor asociate, maximizarea independenței funcționale și a calității vieții, reducerea stresului familial, în definitiv, îmbunătățirea calității vieții copilului și a mediului în care acesta trăiește.

Orice modalitate de tratament al pacienților cu TSA trebuie să înceapă din timp, fără să omitem necesitățile copiilor de vârstă școlară și ale adolescenților, în special ale pacienților cu TSA înalt functional și cu afecțiuni ale dezvoltării motorii și tulburărilor de mers.

Ședințele sunt structurate în două părți: partea psihomotorie și partea de kinetoterapie.  Acestea se recomandă cu o frecvență de două sesiuni săptămânale individuale de 45 de minute fiecare, în care 30 de minute vor fi dedicate tratamentului prin kinetoterapie si 15 minute vor fi derulate activitati de psihomotricite (dezvoltare motricitatea fina, concentrare, atentie, coordonare, rabdare).

Programul de kinetoterapie consta in :
• exerciții de percepție tactilă pe bază de stimuli (bureți, cremă, piepten, perie etc.)
• exerciții de coordonare (mers de-a bușilea, cățărare, urcarea scărilor etc.)
• exerciții de propriocepție (prin stimulare)
• exerciții de echilibru
• exerciții de percepție vestibulară (balansări, legănare, etc.)
• exerciții de stimulare motorie
• exerciții de stimulare vizuală

autism_kinetoterapie 2
Obiectivele programului kineterapeutic sunt:

• reducerea contracturilor produse prin hipertonie
• recuperarea tonusului pierdut în caz de hipotonie
• creșterea senzației proprioceptive a diverselor părți ale corpului
• reducerea incidenței pozițiilor bizare
• imbunătățirea mersului
• imbunătățirea coordonării între membre
• creșterea recunoașterii schemei corporale
• imbunătățirea contactului vizual și focalizarea atenției

Care sunt acele manifestări ale copilului cu TSA ce pot fi tratate prin kinetoterapie?

Caracteristicile activității motorii.
Modificarea tonusului muscular. De obicei, la copiii cu TSA tonusul este greu de evaluat. Hipotonia moderată izolată se observă la peste 50% dintre ei și poate fi o cauză a deformărilor coloanei vertebrale (scolioză) la pubertate. Cu toate acestea, la anumiți copii poate apărea hipotonia sau chiar alternanța celor două tipuri descrise mai sus.

Pozițiile și activitățile. Acestea deseori sunt bizare, neechilibrate și neconfortabile.
Mersul. Sincronizarea mișcărilor în timpul mersului poate fi absentă sau redusă. Mersul (fără deformări sau disfuncții neurologice) se poate observa la 19% dintre cazuri.
Retardul psihomotor. Există un retard în învățarea mișcărilor naturale (cum ar fi coborâtul scărilor alternând mișcările picioarelor), dificultăți legate de dobândirea motricității fine (îmbrăcat și dezbrăcat, desen și scris , probleme legate de mișcările degetului mare de la mână). Această stângăcie influențează negativ viața de zi cu zi a copilului și reduce posibilitatea de practicare a unui sport.

Comportamentele stereotipe. Trebuie să se țină seama de acestea, deoarece au o influență negativă semnificativă asupra vieții sociale. Acestea răspund nevoii de exprimare a emoțiilor prin mișcare și sunt însoțite de o senzație de relaxare și de căutare a plăcerii. Pot fi variate și pot cunoaște evoluții la același copil și, pe termen lung, pot avea repercusiuni asupra aparatului locomotor.
Vocea. Aceata reprezinta o caracteristică importantă la copiii cu TSA. Datorită aspectelor motorii pe care le implică fonologia, aceasta poate avea sau nu rol în comunicare.

Centrul de Recuperare ”Bucurestii Noi” ofera programe de recuperare prin kinetoterapie si psihomotricitate pentru copii cu autism.

About tinepasul 816 Articles
tinepasul.com este o publicatie independenta, care doreste sa aduca informatii proaspete, sa te tina la curent cu noile tendinte, si sa-ti faca cunostinta cu celebritatile in voga. tinepasul.com te conduce in lumea showbizului, a evenimentelor, si iti prezinta cele mai importante noutati din zona lifestyle. O publicatie, care vrea sa te incarce cu energie pozitiva, și vrea sa-ti arate că stirile pot fi si altfel. Un colt de creativitare care te indeamna sa privesti viata din alta perspectiva, si sa te bucuri de frumusețea lucrurilor simple.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*