Fiecare mancare are vinul ei. Cum se face asocierea corecta

vinul si mancarea-asocierea corecta

 

 

Pe ideea fiecare mancare are vinul ei, ne-am propus sa cerem parerea unui specialist pentru a afla cum se face asocierea corecta a celor doua. Aveti mai jos cateva sfaturi practice astfel incat sa aveti parte de o masa excelenta.

Se spune că un pahar de vin roşu sau alb la masă este “sfânt”, însă specialiştii atrag atenţia asupra faptului că de multe ori facem greşeli când vine vorba de asocierea mâncare-vin. Degustătorii autorizaţi reconfirmă faptul că este necesar ca personalităţile vinului şi ale mâncării să se completeze reciproc.

“Doar aşa îşi pot evidenţia calităţile. O asociere reuşită trebuie să se bazeze pe echilibrul dintre cele două”, spune Livia Gîrboiu, degustător autorizat de vinuri si membru A.D.A.R.

livia girboiu_mancare vin

Două dintre marile greşeli pe care le facem atunci când vorbim despre alegerea vinului la masă este cel roşu dulce în combinaţie cu o friptură de porc sau atunci când mâncarea acrişoară este asociată cu un vin nu foarte acid. În ambele cazuri, va părea că vinul are un gust plat. Astfel, e de preferat asortarea unui vin acid cu o mâncare mai acidă sau a unui vin dulce cu o mâncare dulce.

“De multe ori se face o eroare şi, la o carne la grătar, se adaugă un vin dulce, ceea ce este total greşit. Vinul dulce este preferat în special atunci când vorbim de deseturi”.

Spre exemplu, atunci când alegem mâncăruri mai acide, aşa cum sunt scoicile, homarii, peştele sau salatele amărui, specialiştii ne recomandă vinuri proaspate, uşoare, fără a fi influenţate de lemn.

“În cazul scoicilor, aş recomanda combinaţia Sarbă şi Plăvaie, un vin fresh, proaspăt cu mineralitate pe care noi îl producem în această combinaţie exclusiv în Vrancea. Este o combinaţie în care sunt evidenţiate calităţile ambelor alegeri”, spune Livia Gîrboiu.

Unul dintre sfaturile reprezentantei uneia dintre cele mai importante crame de la noi din ţară este că atunci când alegem mâncăruri mai puţin sărate asocierea cu vin poate fi mult mai uşoară. “Dacă vorbim despre feluri culinare cu conţinut scăzut de sare, atunci se potrivesc cu majoritatea soiurilor de vin de la noi din ţară cum ar fi Pinot Noir, Savignon Blanc sau Cabernet Savignon”, a mai explicat Livia Gîrboiu.

În această categorie putem include carnea de vită sau pui, tocăniţele sau grătarele. „Trebuie acordata o mare atentie selectarii vinului care sa acompanieze masa. De cele mai multe ori cheia succesului constă într-o combinaţie de cel puţin 3 sortimente diferite de vin. În deschidere recomand un spumant brut, de preferat un Cuartz alb de la Crama Gîrboiu, care să pregatească meseanul pentru preparatele care vor urma.

Un alt vin foarte versatil care reuşeşte cu succes sa împace cele mai exigente gusturi este un roze sec de foarte bună calitate. El merge asociat atât cu preparate uşoare, dar poate susţine si o friptură consistentă”. O mare atenţie trebuie acordată şi vinului care este folosit la prepararea mâncărurilor.

„A nu se face rabat de la calitatea vinului folosit la sosuri şi fripturi. Este o regulă simplă şi sfântă aş putea spune…doar vinul pe care îl consumăm la masă trebuie utilizat la preparare”.

Iar specialiştii ne asigură că, dacă sunt respectate aceste indicaţii, atunci succesul este garantat şi veţi avea parte de o masă pe cinste şi nu mai rămâne decât să vă urmă poftă bună!

About tinepasul 813 Articles
tinepasul.com este o publicatie independenta, care doreste sa aduca informatii proaspete, sa te tina la curent cu noile tendinte, si sa-ti faca cunostinta cu celebritatile in voga. tinepasul.com te conduce in lumea showbizului, a evenimentelor, si iti prezinta cele mai importante noutati din zona lifestyle. O publicatie, care vrea sa te incarce cu energie pozitiva, și vrea sa-ti arate că stirile pot fi si altfel. Un colt de creativitare care te indeamna sa privesti viata din alta perspectiva, si sa te bucuri de frumusețea lucrurilor simple.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*